Domů

Image

Psorienťák

Trochu netradiční orientační disciplínu jsme si vyzkoušeli v neděli 8. března (na MDŽ) u Nového Knína. Sdružení Nučická smečka tu pořádalo orientační běh se psy.

Běželo se podle pravidel canicrossu (pes musí být v postroji a připnutý na opasku) a orienťáku (scorelauf). Orienťák byl sice poměrně jednoduchý, ale běh se psem překvapivě přidává další nečekané prvky. Třeba si rozmyslíte, jestli se vydáte hustším lesem (a nemusí to být ani fakt hustník na prodírání, stačí když jsou stromy blíže u sebe), nebo ho raději oběhnete lesem. Po třetím omotání vodítka kolem stromu to rychle pochopíte. Na druhou stranu, pokud pes táhne, tak vás zadarmo vytáhne na kopec.

Zúčastnili jsme se s Lindou, Aikem a Ašarem a rozhodně jsme se neztratili. Obzvlášť Linda s Aikem, kteří v kategorii ženy a malí psi zvítězili. Já s Ašarem jsme v silné kategorii muži a velcí psi skončili na šestém místě. Z akce máme i nějaké fotky.

Další informace (výsledky, mapa, apod.) jsou zde.

Pokud byste si chtěli psorienťák zkusit, tak příští ročník je plánovaný na 7. března 2021. Nejvyšší čas začít shánět psa. :-)
10.3.2020 - Marťas